Jdi na obsah Jdi na menu
 


Únik z reality

20. 12. 2018

 

"Lidé nejsou závislí na alkoholu a drogách, ale na úniku z reality."
MŠ: ... a stejným únikem z reality je gamblerství a hlavně závislost na virtuálním světě - počítačových hrách a mobilech.
V těchto dnech jsem opět poslouchal nářky několika rodičů, jak jejich děti tráví s mobily každou volnou chvíli, už ani nechodí ven, obětují jim i svůj spánek a pak jsou ve škole nepoužitelné...
Byl jsem málem za vyvrhela, když jsem odpověděl: 
"Ale čemu se divíte?! Oni utíkají od reality, která je čeká a o kterou vůbec nestojí. Vždyť, co si o té realitě mohou myslet, když my, jejich rodiče chodíme domů zpruzení, znechucení, uštvaní z práce, která nás nebaví, nadáváme na politiky a na svět, který se řítí tam, kam nechceme... A my po nich chceme, aby se do takového světa těšili a radostně se připravovali na takovou práci? Stačí jim kouknout se na své rodiče. Jasněže se na to vykašlou a utečou od téhle reality ke svým mobilům a virtuálním hrám. A to buďme ještě rádi, že ne k fetu..."
JJ: To virtuálno je hodně silný, máš svět na špičkách prstů, okamžitý uspokojení na pár kliknutí, měsíce obsahu zdarma, jenom tam dáváš svůj čas a potenciál. Tomu skutečnost s protivnejma lidma a nezábavnejma nutnostma těžko konkuruje. No a alkohol zase ty strachy rozpustí. Ovšem, abychom to ukončili positivně, skutečný člověk se dokáže věnovat realitě bez záclonky ideologie, náboženství či vnímání upravujících látek, a vychutnává si tu syrovost dřeně světa. Je důležitý necítit se jako oběť.
MŠ: Ano, .... a teď to nějak vysvětli (ukaž, předej) těm -náctiletým dospívajícím dětem... 
JJ: V -nácti už je pozdě, kopeme naše dětičky do zadečků od malička. Snad si z toho odnesou, že pomocná ruka je na konci tvé paže a to na co nemáš, to nepotřebuješ.
MŠ: "co nemáš, to nepotřebuješ" ? Ale tímhle heslem nepotěšíš současné kapitány průmyslu, korporátní dravce, zvyšovatele růstu, udržovatele blahobytu, poskytovatele půjček, finanční poradce a marketingové mágy... 
JJ: I tak jim pořád zůstane většina populace.

 

 

Související: Závislost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář