Jdi na obsah Jdi na menu
 


A zase ta LILITH

14. 1. 2019

lilith-relief.jpgLilith je ta část Animy, kvůli které udělá muž něco, co je v rozporu s jeho vědomou částí - s jeho Personou, často i jeho Egem, něco, za co se později stydí, něco, co mu zkomplikuje a zhorší život, něco, co bude bolet a nejen jeho, ale co ho v konečném důsledku posune dál (do dalšího levelu) tím, že mu přinese novou zkušenost a poznání (ve smyslu jablka ze stromu poznání dobrého a zlého).
Lilith to jablko pouze nabízí, ale sama nejí. Ona sama nerozeznává, co co zlé a co je dobré, ona chce jen to nejlepší. Ona ví, že poznat dobré a zlé, znamená hlavně je prožít a pak teprve rozeznávat rozumem.
Ona není sytící, konejšivá, hojivá a uklidňující, ale naopak vzrušující a působící bolest a strádání.
Bývalá Bohyně, rovnocenná partnerka Boha byla sesazena z trůnu s tím, že jí byl ponechán jen aspekt pokorné a oddané Matky a aspekt suveréní a vášnivé Milenky byl vykázán (či přesněji "vytěsněn") do Podsvětí Nevědomí.
S Matkou muž nachází klid, odpočinek, zapomnění, útlum, stagnaci a regresi; s Milenkou přichází vzrušení, nová energie a síla, nové obzory, pokrok a poznání, ale za cenu bolesti, trápení, pádů, ztrát a zatracení.
Lilith ctí živel, ze kterého byla stvořena. Je neuchopitelná a spalující. Pustil Lilith do svého života znamená boj. Palbu přímého ohně v první linii života. Lilith znamená hlavně boj se sebou samým. A to pro obě pohlaví.
Milé dámy, muž, aby neshnil a nezakrněl, musí se občas setkat se svou Lilith. I když to bolí. Pokud ji v takovýchto chvílích nenajde ve Vás, klopýtne o ni dříve nebo později někde jinde. A pád po tomto klopýtnutí bude jak pro něj, tak i pro Vás mnohem bolavější.
Nebojujte proti Lilith. Naopak, udělejte si z ní spojence, zvnitřněte si ji, přijměte ji. Buďte právě Vy tím zdrcadlem, ve kterém Váš muž zahlédne jak svou Lilith (Milenku) tak svou Evu (pra-Máti).

PS:
Pokud půjdeme ale do těch archetypů ještě hlouběji, Lilith u českých žen coby Persona a u českých mužů coby temná tvář Animy není ještě zdaleka tak zdevastovaná, jako Venuše - bílá tvář Animy, čistá Milenka.
Nezapomínejme že, Lilith je svým základním založením Amazonka (viz typologický kvadrant žen podle Toni Wolfové). Snadno život zvládá bez chlapa, sex je pro ni jen další tělocvik, nebo bojový adrenalin. A naše české ženy údernicemi - tedy Amazonkami zvládaly být po dlouhá léta. Stejně jako Matkami. Česká socialistická a později kapitalisticky materialistická žena byla a je Mater a Amazonka orientovaná na výkon - ve všech oblastech, Co nezvládá, je být jemnou, křehkou, zranitelnou Milenkou - tedy Venuší.
A tenhle archetyp, tedy takováto podoba Animy je v nevědomí českého muže je hluboko přehluboko pohřbena, protože se s ní za celý svůj život ani v reálu nesetkal. A tak vůbec netuší, co by měl hledat a jak se vlastně k němu, kdyby na něj narazil v reálné ženě, chovat...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář