Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sir Gawain a lady Ragnell

18. 12. 2021

"...když předem vidíme v milovaném ty nejlepší možnosti,
dáváme mu pocit, sílu a naději, že je může uskutečnit..."

(Verena Kastová)
To je moment, kdy projekce (a důvěra s ní spojená) může fungovat pozitivně.
V psychologii se tomu říká Pygmalion efekt.

 

Dávno, pradávno, ještě tenkrát, v časech, kdy vzkvétal hrad Camelot, vyjel si král Artuš sám do lesa na lov. Podařilo se mu zasáhnout bílého jelena. Právě se nad ním skláněl, když ho zezadu sevřel obrovitý chlap a hrozilo, že ho rozdrtí.
"Pusť mne! Víš, kdo já jsem?" chroptěl král z posledního dechu.
"Vím, kdo jsi, Artuši" pronesl ten mohutný obr pohrdavě. "Ale ty teď jsi pro mě jen sprostý zloděj. Nejenže se snažíš ukrást mou zem, ale teď jsi ukradl i mého jelena. Já jsem Gromer, právoplatný pán a majitel těchto lesů a nemám žádný důvod ke slitování s někým, kdo zabil mého nejkrásnějšího jelena!"
"Zabít mě, bezbranného, by ti nepřineslo žádnou čest. A určitě by se našlo něco, co by tě přesvědčilo, abys mne nechal naživu." škemral Artuš. 
Gromer se ušklíbl: "Povídá se v kraji, že jsi moudrý. Dám ti rovný rok, abys našel odpověď na mou hádanku. Nepřijdeš-li na ni, nebo nepřijdeš-li sem vůbec, stejně si tě najde můj meč!" 
Králi nezbylo než souhlasit. "Jaká je to hádanka?"
"Za rok mi přijdeš říct" odpověděl Gromer, který se bavil Artušovým strachem a bezmocností čím dál víc, "čeho si ženy nade všechno cení a po čem touží nejvíce." 
Po těch slovech zmateného Artuše pustil, bílého jelena si hodil na záda a se zlomyslným smíchem zmizel ve svém lese.
Artuš se vrátil na Camelot a propadal trudomyslnosti. Nikdo ho nedokázal přimět, aby prozradil důvod své zamlklosti, až po mnoha a mnoha dnech se to podařilo čestnému a šlechetnému siru Gawainovi, královu synovci. Dokonce i on upadl do rozpaků, když si uvědomil, že na tak zdánlivě hloupoučkou otázku nemá odpověď. Nicméně ve své oddanosti svému králi slíbil, že hádanka bude do roka rozřešena, i kdyby do toho měl zapojit všechny rytíře celé Británie.
Ale rok plynul a Artuš stále neměl uspokojivou odpověď.
babar.jpg
Už zbývalo jen pár dní a tak se král vrátil na mýtinu, kde skoro před rokem skolil bílého jelena. Tam se teď před ním objevila strašlivá babizna, ošklivá tak, že se na ni nevydržel dívat déle, než pár okamžiků, aby se mu nezvedl žaludek.
"Nemáš odpověď na Gromerovu hádanku, viď Artuši?!" zaskřehotala. Šokovaný Artuš se zmohl jen na němé přikývnutí.
"Jsem vznešená urozená lady Ragnellová" huhňala dál ta čarodejnice, "nevlastní sestra velkého Gromera. 
Artušovi svitla naděje: "Ty znáš odpověď na tu hádanku, viď?"
"To víš, že znám!" dutě se zachechtala.
"Dám ti všechno, co si budeš přát, když mi ji řekneš. Zlato, šperky, bohatství..."
"Na co by mi bylo bohatství?" přerušila ho babizna, "Ale řeknu ti odpověď na tu hádanku, když mi dáš sira Galwaina!"
Artuš vytřeštil oči. "Nemohu ti dát lidskou bytost!"
"To vím taky, ty bláhový!" zasípěla. "Chci jen, abys mu učinil nabídku, že lady Rangellová ho hodlá pojmout za manžela a nechal na něm, aby se rozhodl podle vlastní svobodné vůle." zakřenila se a zmizela.
Král Artuš se vracel na Camelot ještě trudomyslnější, než před necelým rokem. Nechal si zavolat sira Gawaina a zopakoval mu nabídku té příšerné lady. Gawain byl ale tak oddán svému králi, že by si vzal třeba samotného ďábla, aby mu zachránil život a čest.
A tak druhého dne jeli spolu zpět do lesa na námluvy. Sir Gawain dostál svému slovu a lady Ragnellová také. Král Artuš si odnášel řešení Gromerovy hádanky, ale po pravdě řečeno mu příliš nevěřil, nezdálo se mu o tolik jiné, chytřejší, než byla ta ostatní, která mu přivezli jeho rytíři z nejrůznějších konců světa.
Rok uplynul a Artuš znova stál na mýtině Gromerova lesa a obr a ohromným mečem před ním.
"Tak co, Artuši, už víš, čeho si ženy nade všechno cení a po čem touží nejvíce?"
Artuš ze sebe chrlil jednu odpověď za druhou, tak jak mu je přivezli jeho rytíři, ale Gromer se tvářil čím dál podrážděněji odmítavěji a zvedal svůj ohromný meč výš a výš. 
Až Artuš jedním dechem vyhrkl, to, co mu poradila čarodejnice a čemu ani sám moc nevěřil: "Je to suverénní, svrchovaná moc činit vlastní rozhodnutí a právo řídit svůj vlastní život!"
Gromerův meč klesl, obr si odplivl a zmizel v lese mumlajíc jakési nadávky a kletby na adresu své sestry, protože správně tušil, že odpověď Artuš nemá ze své vlastní hlavy.
Ale lady Ragnellová už byla v bezpečí Camelotu, kde se chystala velká svatba. Jenomže většině svatebních hostí při pohledu na odpornou nevěstu po boku nejšlechetnějšího anglického rytíře bylo zatěžko radovat se. On samotný ale působil vyrovnaně a jako pravý gentleman se staral o potřeby své manželky, jejíž chování bylo stejně odporné jako její tvář. Když slunce zapadlo, odešel se svou ženou do svatební ložnice. Jakmile za nimi zapadly dveře, lady Rangellová se na něj otočila, přistoupila k němu a řekla: "Děkuji ti, jak si se ke mně dnes choval, zacházel jsi se mnou důstojně a ve tvém chování jsem nenašla ani špetku odporu ani útrpnosti. Teď mě obejmi a polib!"
Sir Gawain to bez váhání učinil, ale vzápětí leknutím ucukl, protože spatřil, že políbil tu nejkrásnější ženu, co kdy ve svém životě viděl.
"Co je to za kouzla?" vyhrkl a bezděčně sáhl ke svému pasu na jílec meče.
gawainragnell.jpg
"Ne, jsem tvoje žena" řekla krásná lady Rangellová s rozzářenýma očima. "Ta původní podoba byla dílem kletby mého bratra, který nesnášel mou upřímnost a samostatnost. Odsoudil mě do téhle podoby, dokud si mě nevezme nejšlechetnější rytíř celé Británie za ženu. Jenomže ta kletba je natolik silná, že v této podobě mohu být jen půl dne. Buď mohu být takto mladá a krásná pro tebe v noci a přes den budu pro okolní svět ohyzdnou stařenou, nebo přes den budu krásná a ty se za mě nebudeš muset stydět před světem, ale v noci v našem loži budu ohyzdnou seschlou stařenou. Vyber si obezřetně, můj drahý. Je to jednou pro vždy!"
Gawain dlouho nezaváhal a řekl: "Lituji, má nejdražší, ale toto rozhodnutí nemohu učinit já ze své vůle. Je to tvůj život a tuhle volbu tedy nechám ve tvých rukou. Ať si vybereš cokoli, já jako tvůj manžel to přijmu i jako svou vlastní volbu."
Krásná tvář lady Ragnellové znachověla vzrušením a rozzářila se ještě víc. 
"Nyní jsi, můj šlechetný rytíři, zlomil bratrovu kletbu úplně! Dal jsi mi opravdu plnou suverénní a svrchovanou moc činit vlastní rozhodnutí a právo řídit svůj život! Teď už mohu být krásná, vždy kdy sama budu chtít. To je to, po čem touží žena nejvíce. Líbej mne Gawaine, jsem celá tvoje!"
A tady začala jejich společná cesta životem a jestli jeden či druhý nezměnili svůj názor, žili spolu šťastně až do smrti.

 

couple.jpg

 

 

 

PS1 (leden 2022)
Sir Gawain je složitější a mnohovrstevnatější postava, nežli jak ji líčí tento úryvek. Prochází zajímavým a v mnohém typickým mužským vývojem, který má co říci i nám dnes.
Rok (od jedněch vánočních a novoročních svátků u kulatého stolu v Camelotu ke druhým v Zelené kapli) Gawainova zrání z pubertálního předvádivého hejska v muže líčí příběh Gawain a Zelený rytíř (doporučuji dohledat, bylo i několikrát zfilmováno, naposledy v minulém roce). 
Později to je právě sir Gawain, kdo rozmlouvá ostatním rytířům kulatého stolu odhalit milostný románek Lancelota s královnou Guineverou, Artušovou manželkou. Tu také chrání, když ji Artuš chce popravit. Později, ale když Lancelot zabije jeho bratry, stane na straně Artušově. Gawain podléhá zraněním, které mu zasadil Lancelot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář