Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aspoň jsem to zkusil

15. 10. 2020

 

wkduzakpip.prelet-nad-kukaccim-hnizdem_movie-primary.jpg

 

Nikdy neříkejte, že na něco nemáte, že něco neumíte. Alespoň to zkuste! 
Nevím, jestli vy už budete znát zásadní Formanův film s Jackem Nicholsonem v hlavní roli "Přelet nad kukaččím hnízdem" z r. 1975 (je to kultovní záležitost spíše mojí generace). Ale také k němu dorostete (patří k nějakým deseti filmům, které byste někdy v životě vidět měli).
V něm je zásadní Nicholsonova hláška: "Aspoň jsem to zkusil!"
Tady je ukázka v jaké souvislosti. 
Nicholsonovi se ten kamennej vodovodní blbinec ("tuhle pakárnu") urvat nepodaří - ale alespoň to zkusil. Na úplném konci filmu ten mohutný indiánský náčelník, co Nicholsona celou dobu jen mlčky sledoval, to udělá. Skutečně to vyrve z podlahy a prohodí oknem a dostane se na svobodu (uteče z toho blázince).
Takhle byste to měli dělat i vy. 
Vždycky to aspoň zkoušet!
V čemkoli v celém svém životě.
Ne to (cokoli) vzdávat dopředu, jako většina chovanců toho blázince. Protože pak to opravdu neuděláte, protože jste to vůbec nezkusili. Když to (cokoli) zkusíte a budete to zkoušet dost často, tak je velice pravděpodobné, že se vám to někdy povede. A i když ne hned napoprvé, napodruhé, nebo napodesáté, furt můžete odejít středem všech, kteří to (cokoli) ani nezkusili a jen koukají s otevřenými hubami.
Protože i mezi nimi se může najít jeden, který okouká to, co jste dělali a udělá to po vás. Třeba něco upraví, něco udělá trochu jinak, nebo jen prostě bude mít větší sílu - a jemu se to povede.
A to je to nejdůležitější! Aby se to aspoň někomu povedlo.
A vy tím, že jste to zkoušeli, jste přinejmenším ostatním ukazovali cestu.
Takže: ZKOUŠEJTE, ZKOUŠEJTE, ZKOUŠEJTE.
Nevadí, že to pro začátek nebude to ono. Že budete dělat třeba i chyby. Vždyť "chybami se člověk učí" a "CHYBA je učitelka - ukazuje, co nám CHYBÍ".
A když budete dobře koukat kolem sebe, tak se poučíte z chyb druhých, stejně jako se druzí mohou poučit z chyb vašich.
Takže chyby a nedokonalosti nejsou nic špatného. Nestyďte se za ně. Naopak právě díky nim se učíte, zdokonalujete a rostete. Díky svým nedokonalostem i díky nedokonalostem druhých. Stejně tak se druzí mohou poučit od vás.
Když nevyrvete tu "kamennou pakárnu" ze země vy, zkusí to druzí. 
Ale prostě "alespoň to zkusíte"! Nevzdáte to dopředu.
A talent?
Každý ho má na něco, ale na ten se vám ostatní mohou vykašlat, když s ním nic neuděláte, když ho ani nenajdete. A najdete ho tak, že budete furt ZKOUŠET, ZKOUŠET, ZKOUŠET. 

 

uvodka_164.png

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář