Jdi na obsah Jdi na menu
 


Divní excentrici

"... a budou se tam scházet takoví podivní lidé, co nekouří a nepijou alkohol ani kafe"
- nechala se dnes v rádiu slyšet jedna domorodá teta z obce, kde vzniká jakási stavba vymykající se krajovým zvyklostem. Co to přesně mělo být a jakému účelu sloužit, jsem nezachytil  (možná centrum Mormonů), ale pro to, co chci napsat, je to jedno.
Zaujalo mě to obecné povědomí, že ti, co "nekouří a nepijí a chtějí žít jinak, možná že (no pani představte si to) dokonce zdravě", se v podstatě exoticky vymykají z běžné společnosti a zákonitě to tedy musejí být nějací podezřelí esoteričtí sektáři, či přímo spiklenci a škůdci majoritní společnosti. Zajímavé, jak vlastně lidi náramně sdružuje společné ničení si zdraví. A kolik lidí vlastně kouří, pije a cpe do sebe uzené živočišné tuky při různých rodinných a společenských sešlostech jen proto, že je to sociální zvyklost, aby nevybočovali ze stáda, aby nebyli tou podezřelou černou ovcí a nebyli izolováni.
Vždy jsem si říkal, že drogy by měly být volně dostupné. Jestli si někdo chce do těla nalít nějaký sajrajt a zkrácení života mu stojí za těch pár chvil chemické rozkoše, tak proč ne? Je to jeho individuální a svobodná volba. Proč to tedy společnost celospolečensky zakazuje paušálně a všem svým členům? 
Jenomže bohužel teď si uvědomuju, že člověk zdaleka nemá tak individuální volbu. Aby se nevymykal, pro to, aby byl přijat majoritní společností, je ochoten udělat leccos - i zničit si zdraví a zkrátit si život. V tu chvíli a v jistém věku je cennější uznání kolektivu, nežli vlastní zdraví a někdy dokonce i vlastní život. Drtivá většina kuřáků začala se spalováním tabáku přes vlastní plíce v pubertě. Tedy ve věku, kdy je pro člověka zařazení se do společnosti a přijetí a ocenění kolektivem vrstevníků tím nejdůležitějším životním úkolem.
Z darwinovského hlediska pochopitelné, společnost oceňuje statečnost, sílu a pohrdání nebezpečím. Dnes se těžko mladý muž zařadí mezi vážené chlapy tlupy tím, že půjde skolit lva sám jen s oštěpem. Ale je potřeba prožít iniciační adrenalinový zážitek, při kterém jde o zdraví a možná i o život. Pro přijetí společností je potřeba ukázat: "jsem tak zdravý a silný, že si mohu dovolit i takové ataky na svou tělesnou schránku, jakou je inhalace THC či nikotinu, desinfekce trávících vnitřností ethanolem, či zužování věnčitých tepen přepálenými živočišnými tuky...." Kdo není ochoten podstoupit některý z těchto sebepoškozujících procesů, je vyloučen jako zbabělec a je na něj pohlíženo se všeobecnou nedůvěrou. 

(březen 2013)