Jdi na obsah Jdi na menu
 


Falacie

Je jedna falacie, neboli jeden z argumentačních klamů, který by se dal nazvat "mezi slepými jednooký králem", kterou jsme se učili chápat už v mateřské školce a jak vidno, mnohým z nás to stále nejde.
Klasický příklad: chytnou kloučka, jak stříká sprejem na stěnu a ten se vymlouvá: "Podívejte, jiní kluci to už tady postříkali přede mnou - a mnohem víc, než já!".
Stejně tak kterýkoli Dežo, kterého policajt chytne při krádeži kanalizační mříže, by se mohl vymlouvat na všechny politické VIP, z vlád současných i minulých, že kradli taky a mnohem víc a nikdo je nepotrestal. Všichni samozřejmě chápeme, že to jako křivdu cítí oprávněně, ale omluva jeho (nezákonného) jednání to není. Takováto omluva, je řečí právníků, irelevantní.
Přesto se s ní velice často setkávám ve všech internetových debatách. Začnou se řešit hříchy jednoho politika a z tábora jeho příznivců se dříve či později ozvou výkřiky: "Ale ten a tamten (jiný) také. Proč jeho nikdo neřešil?! Proč jeho neřešíte!?" Tyhle výkřiky (kromě toho, že to je další arument. klam nazývaný red herring - k dohledání samostatně) zdánlivě naplní touhu po spravedlnosti plošně měřit všem stejným metrem, ale jakoukoli diskuzi spolehlivě rozpliznou. Kdyby takto fungovaly soudy, neodsoudí ani toho Deža.
Už ve školce nás učily ("y" v příčestí minulém schválně), že tím, že to dělají jiní, se omlouvat nemůžeme. A to, že je potrestán jeden a druhý s větší vinou uniká, ještě neznamená, že si trestající na toho prvního zasedl. Samozřejmě, že to znamenat může, ale to pořád v žádném případě osobní vinu viníka nijak neumenšuje.
Takže, milí čtenáři mých příspěvků, pokud máte pocit, že jsem si zasedl na nějakého "politika", třeba se ani nemýlíte. Jeho vinu to ale nijak nezmenšuje. A pokud mě on či některý z jeho fanoušků chce přesvědčit o jeho nevině, nepovede se jim to tím, že budou poukazovat na chyby jeho konkurentů, že "oni také..."


Motáme se furt kolem dvou základních principů uvažování čekého národa:
1) Sice kradu, ale jenom proto, že soused krade taky. (V nejrůznějších obměnách. Třeba: Ano, flákám se, ale myslíte, že můj šéf, který bere podstatně víc, než já, se nějak předře?)
2) Chcípla mi koza. Panebože, nepřeju si novou, ale ať sousedovi chcípne taky!

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář