Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se pozná psychopat?

4. 4. 2016

Čtu ve vcelku seriózní studii, že "kriminálník je neúspěšný psychopat". 
Psychopatie je po novu nazývaná "disociální porucha osobnosti", z čehož staří psychologové a psychiatři trpí, coby  z "korektnosti dotažené až za hranici vkusu" (Radkin Honzák). Ona je samozřejmě i asociální a antisociální, ale to už asi nemá být vidět.
A v této souvislosti nemohu nevzpomenout nestora českých forenzních psychologů Járu Cimrmana a jeho prostou výchozí úvahu při pátrání po odcizeném arcivévodově zlatém přívěšku:
"Koho podchycují policejní kartotéky? Zločince, kteří již byli dopadeni. Jsou však tito delikventi skutečnými esy ve své branži?
"Co je to za eso," říká Cimrman, "když se nechá chytit ? V policejních kartotékách jsou kriminální živly podřadné, druhá, třetí sorta. Prvotřídní kapacity oboru žádná policejní kartotéka nemá. A přece jsou jejich jména někde obsažena a dokonce archivována. Ptáte se kde ? V třídních knihách. Už ve školních škamnách se pozná, kdo roste pro šibenici."
Čas od času probleskne v populárně naučných článcích informace, že "mezi vysokými politiky a manažery mnohem větší procento nebezpečných psychopatů než mezi vězni ve federálních věznicích" (Jan Hnízdil).
Jak tedy poznat tato esa mezi psychopaty, která sedí v poslaneckých lavicích a ve správních radách? Že druhá a třetí sorta psychopatů sedí za katrem, víme z první vstupní informace a od Cimrmana.
Zatím jediné, co mě napadá, by bylo to, že krom čistého trestního rejstříku (což, jak vidíme z výše uvedeného, ještě nic neznamená) a negativního lustračního osvědčení (což už je dnes zpochybňováno) by pro výkon těchto povolání měl být národu předložen ještě výpis z třídních knih a žákovských knížek a to pokud možno z co nejnižších tříd, kde se ještě psychopati nenaučili tak bravůrně svou bezúhonnost předstírat a necitelnost zakrývat...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář