Jdi na obsah Jdi na menu
 


Politika jako job odborníků?

10. 9. 2013

 

 

 


To, že mají stát spravovat "odborníci" (manageři, technokrati), či (dle jiné definice) "jako firmu", je pro demokracii cesta do pekel. A nejpřímější cesta k vytvoření od lidu (demos) odtržené oligarchické elity. Tito se budou tvářit (ne hned přímo jako spasitelé, ale) jako nadaní zvláštními schopnostmi a vědomostmi, které obyčejný plebs nemá a hned tak je získat nemůže. A vyhrožovat, že v případě, kdy by tohoto rozhodujícího postavení byli zbaveni, veškerý chod společnosti by se nepochybně zhroutil, protože by se dostal do rukou nevědomým amatérům. A tak tito "politici z povolání" vytrhávají správu věcí veřejných z rukou lidu, aby se zároveň uzavřeli za hradbu podivných, pro prostého člověka nepochopitelných (až esoterických) praktik a vzájemných vazeb, které následně budou omlouvat, jako pro politiku nezbytné. Politika je prostě náramně složitá a sofistikovaná věc a nemůže do ní kecat jen tak někdo! A vůbec nejlépe se o ni nezajímat a zcela ji přenechat "mistrům oboru".
To je ale hrubé zkreslení, nebo spíše přímo manipulace. Politika právě vůbec není specializovaný obor, ale přímo ze své morfologické podstaty správa věcí veřejných a demokracie tedy správa věcí veřejným vším lidem. Tedy jinak řečeno, musí si vytvořit a udržet takové mechanismy, aby do ní mohl kecat a prakticky ji ovlivňovat jeden každý občan. Protože stejně tak jeden každý občan na tuto správu věcí veřejných dává své peníze.

Námitka: Abys v politice mohl cokoli prosadit a pomoci sve komunitě, potřebuješ mit řadu vlastností a znalostí.

Kdybych chtěl být jízlivý tak dodám: "... a peněz a známostí..." a ani s tím by se nedalo nesouhlasit. Nedělám si iluze, že společnost by mohla fungovat bez jakéhokoli vedení. A samozřejmě nejsem tak naivní, abych tvrdil, že do vedení se může dostat kdokoli z lidu s průměrnými nebo dokonce podprůměrnými vlastnostmi, znalostmi a "předpoklady". A z toho logicky vyplývá, že ve vedení bude vždy elita. Důležitá otázka je, jak se tato elita (která je společenskou elitou na základě jiných předpokladů) stane politickou elitou. Tato elita by měla v podstatě vyrůst z lidu. Co já kritizuji, je odtržení od onoho "demos". Ty "odborné" znalosti by měly být až sekundární (terciální a možná ještě nižší). A z toho také vyplývá, že úplně nejhorší průser je, když se někdo stane "elitou" jen a pouze díky tomu, že mu shůry (ne zdola - vůlí lidu) spadla politická funkce do klína a bez ní by společensky (a nejspíš i lidsky) nebyl ničím.
Pro takového člověka - funkcionáře (o kterém mluvím výše), je samozřejmě výhodné se tvářit "esotericky" záhadně, odborně a fundovaně jen proto, aby si nepustil k tělu obecnou kontrolu a kritický pohled masy... protože z této strany nelze čekat podporu. Jeho síla je právě v té odtrženosti a nekontrolovatelnosti za "odborností".
3. americký prezident řekl: "Strom svobody je třeba občas zalít krví tyranů". 
Neměli bychom čekat tak dlouho, až k obraně svobody musí dojít se zbraní v ruce - to by už také mohlo být pozdě. Je potřeba držet vládní elitu v šachu trvale a stále. To pak bude nejméně bolestné pro obě strany.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář