Jdi na obsah Jdi na menu
 


Půl na půl

14. 7. 2020

 

Polské prezidentské volby 51,21:48,79 
Je něco shnilého v tomhle systému bipolární volby, buď Losna nebo Mažňák, buď černá nebo bílá, pro jednu se rozhodni, ta druhá bude zatracena a vítěz bere vše. Samozřejmě, že vždy takovéto volby budou dopadat skoro přesně půl na půl. A čím dál přesněji.
Čím dál přesněji budou lidé rozpolceni, bipolarizováni. 
A čím dál více bude jedna půlka nasraná na tu druhou.

Poslední volby u nás 51,36:48,63 a předposlední 54,8:45,2.
Přitom svět vůbec takový není. Dokonce není ani bipolární - černobílý. To jen my si ho zjednodušujeme na buď-anebo. Pak se ale nedivme, že to buď-anebo je takřka přesně 50:50. Ten setinkový ocásek, který nám umožňuje zvolit tu černou nebo bílou, je jen přirozená nepřesnost.
Od toho redukcionalismu bychom se měli už oprostit.
Proč vlastně v době, kdy síťové uspořádání místo hierarchického pyramidálního, proniká do stále více oborů, musíme mít někde na vrcholku na hradě nějakou první - hlavní figuru, o které se musíme rozhodnout, zda bude černá nebo bílá, aby ji (snad) pak půlka národa vlažně podporovala a druhá půlka vášnivě nenáviděla...?

O to hůře, že takovéhoto hlasování "kdo nejde s námi, jde proti nám" se už odmítá zúčastnit skoro více, jak polovina oprávněných voličů. A už to nejsou jen různí alternativci, asociálové a indiáni na okraji společnosti, kteří se nehodlají zúčastnit tohoto škatulkování, protože mezi těmi dvěmi možnostmi nenachází tu, s níž by chtěli táhnout za jeden provaz. A tak žijí jen sami mezi sebou a se sebou.
Čím více jich bude, tím více se bude muset hledat jiná struktura společnosti, než "kdo nejde s námi, jde proti nám" a "kdo chce jít s námi, ať se zařadí na konec žebříčku, chytne se provazu a drží hubu a krok a táhne podle toho, jak přicházejí povely shora".

Proč vůbec musíme volit mezi bipolárními možnostmi? Většinou, a to jak v životě, tak v nejrůznějších plebiscitech (volbách a referendech), když jsme postaveni před volbu buď-anebo, tak je tato volba uměle vykonstruovaná. Většinou těch možností někde na začátku bylo mnohem více, než jen dvě protichůdné.
Proč vůbec chceme, aby na konci byly dva konkurující si systémy (černá a bílá - dobrá a zlá). Proč vůbec potřebujeme ten rozhodující a rozhodovací vršek pyramidy? Proč místo centrálního rozhodování nemáme více decentralizovaných lokálních?
Komu prospívá systém nastavený stylem: "buď jsi kamarád, nebo ti dáme do držky - tak se koukej někam zařadit!" ?
Nám - voličům - občanům? 
Že se postarají o naše zájmy tvrdí přece vždycky Losna i Mažňák.
Proč už konečně nepřijde někdo, kdo by řekl: "O svoje zájmy se budete starat sami a ponesete za to i odpovědnost!" ?
To by byla asi panika. :)
Pořád jsou tu spousty lidí, pro které je pohodlnější, že se o jejich zájmy stará někdo jiný, kteří s chutí delegují své kompetence a svou odpovědnost (a s ní i svobodu - ale to už se nahlas neříká) na Losnu nebo Mažňáka. To jsou ti voliči rozdělení čím dál přesněji půl na půl.

 

PS1: 6. leden 2021
Rozvášněný dav příznivců prezidenta USA Donalda Trumpa, který stále nechce uznat svoji volební porážku (232:306) vtrhl do budovy Kapitolu. Výsledkem jsou 4 mrtví.
"Podivuhodná demokracie Spojených států zažila jednu ze svých nejtemnějších hodin. Poučení pro všechny západní demokracie nemůže být jasnější: Cena za polarizaci je extrémně vysoká."  (španělský El País)
"Zemřela víra ve volby ve státě, který tvrdil, že exportuje demokracii do dalších zemí. To je nejen pro USA černý den," (belgický  De Tijd)

A jak čtu české komentáře, nepolarizuje se jen Amerika...
Cui bono?

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář