Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rodák na rodné hroudě či kosmopolitní světoběžník?

20. 4. 2017

 
Na stránkách ČRo byla (už není) hodně zajímavá mapka. Kde v ČR zůstává hodně rodáků a starých rodů (kraji věrní obyvatelé - nejvíce obec Stráně u Uherského Hradiště) a kde naopak je hodně "náplavy" (okolí věznic). Tam kde je "kraj rodáků", je to vidět i na malebnosti a "kultivovanosti" krajiny. Prostě na té krajině, o kterou se stará bez přerušení stále ten samý rod s tou samou filosofií, to poznáte. U nás v Čechách je to rozhraní mezi Středočeským a Jihočeským krajem. Ryze česká kultivovaná krajina. Kraj, který si vybrali za svou ložnici i Blaničtí rytíři.

Mám z toho  rozporuplné pocity. Jako by to bylo vyvolávání pocitů viny. Po revoluci posloucháme, jak jsme (my Češi) líní peciválové přivázaní k rodné hroudě a že takhle to nejde a není to správné a je třeba se změnit, přizpůsobit - stěhovat se za prací
Ted tu máme článek, který se snaží vyvolat pocity viny zase za ono zmíněné  přizpůsobování 
se době, cestováním za prací, za svými ambicemi, nebo dokonce za nejbližšími a podobně.
Milí tvůrci jedněch i druhých výzkumů a kritik obyčejných lidiček, kteří se v tom chudáci motají jak veverky v bubnu, nic není černobílé, nic není dobré a správné pro všechny, nemůžete chtít jedno a potírat druhé. Doba a naše životy jsou proměnlivé. Někomu vyhovuje trajdat po zemi jak bludný Holaňdan, někdo potřebuje být přikován k rodné hroudě. A obě varianty jsou možné a vzájemně se doplňují. Takže prosím všechny podobně smýšlející strany nezapomeňte, že nejste jen vy a "vaše pravda".

Já sám jsem toho důkazem. Dnes už nejsem nikde "rodák", jsem naprosto klasická vykořeněná "náplava", která má své (přetrhané) rodové kořeny po celých Čechách i (jako možná většina Čechů) v Rakousku. Ale přesto se mi to líbí. Ta spjatost s "rodnou hroudou", se "zemí svých předků". Ona ta spjatost je právě na té hroudě vidět.
Takže neřešíme, co je dobré a co špatné, co černé a co bílé. Obojí kosmopolitánství i patriotismus, nevázané světoběžnictví i usedlé sedláctví má něco do sebe. Obojí druh lidí Země potřebuje.

Některý člověk se potřebuje k něčemu (potažmo k někomu) připoutat, ale co to bude, může opravdu zjistit až když desetkrát změní místo kde žije. Jiný to prostě zkoušet nechce a chce zůstat tam kde se narodil.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář