Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karpmanův trojúhelník

29. 6. 2021

Trojúhelník vzájemné závislosti je koncept či model Stephana Karpmanna, který vychází z Berneho transakční analýzy, jeho pojetí lidských vztahů a komunikace jako her. Nikoli však her jako zábavy, ale vážných emočních her neboli transakcí, kdy jde o zisk, moc a emoční převahu. Karpmann provedl syntézu všech možných rolí a postav, které Berne popsal a zjednodušil je do tří komplementárních rolí, které se objevují ve všech hrách.
Bývá uváděn triviální příklad otce, dítěte a matky: 
Otec-Pronásledovatel křičí na dítě, dítě-Oběť pláče a Matka-Zachránce dítě utěšuje.

Oběť – je osoba, která předstírá, že:
• nemá sílu k řešení problému
• k tomu, aby se cítila dobře, potřebuje změnu chování u ostatních
• příčinou neřešení problému je její nouze
• nemá dostatečné duševní schopnosti

Má pocit, že nemůže využít svojí energii k aktivní změně. Je to zdánlivě „křehká bytost“, lítostivá, nešťastná a pasivní. Dokáže vyvolávat pocity viny u ostatních za to, že jí se daří špatně. Také ale dráždí, rozčiluje a vyvolává v druhých hněv. Vedlejším přínosem role oběti může být přitáhnutí pozornosti, soucitu, lítosti, péče a podpory, zbavení se odpovědnosti, vyvolání dojmu beztrestnosti a nevinnosti. I přes to má však oběť velkou moc.

Zachránce či obhájce – je osoba, která
• se opájí pocitem pomáhajícího
• přebírá za ostatní schopnost k myšlení řešení problémů
• dělá pro druhé více, než jim pak říká
• dělá věci, které v konečném důsledku dělat nechce

Má potřebu pomáhat (především tomu, kdo je v roli oběti), dále harmonizovat, dát do pořádku, poradit. Je laskavý, altruistický, hodně pracuje, skoro se nezastaví. Může však vyvolávat v druhých také pocity viny, nutnost vděku a tím i závislosti na něm. Může druhé dusit, poskytovat neúčinnou pomoc, ve skutečnosti nepodporuje k samostatnosti, ale svou neustálou asistencí vyvolává v oběti pasivitu. Vedlejším přínosem může být pocit vlastní důležitosti, potřebnosti a ušlechtilosti. Řešením problémů ostatních vytěsňuje své vlastní problémy.

Pronásledovatel, agresor, kat či žalobce je osoba, která:
• znevažuje, kritizuje a zraňuje ostatní
• chce ostatní potrestat
• kvůli které ostatní trpí

Má potřebu ovládat, vychovávat, přimět, mít pravdu, moc a kontrolu. Je přísný, povýšený, despotický, autoritářský, budí strach. Může být krutý, bezcitný. Ale vedle strachu vyvolává v druhých také zášť, odpor, zlost, touhu po odvetě. Vedlejším přínosem je možnost vybití frustrace a iluze moci nad obětí.

U všech rolí je tendence k přehánění nebo zlehčování vlastních schopností a významu.
Role nejsou oddělené, neexistují samy o sobě, ale jsou ve vzájemné interakci a závislosti. Potřebují se navzájem, aby mohly existovat. V pozadí jejich neuvědomovaného chování je motivace k udržení těchto vazeb a rolí.

 

 

 

treugolnik-karpmana.jpg

 

 

PS: Nezávisle na Karpmanově trojúhelníku (který jsme tehdy ještě neznali) před léty vytvořil Vojta Franče kvadrant podobných rolí obohacený ještě o "nezávislého" Soudce (což by mohl být i někdo jako "Mediátor"), který jsme nakonec rozšířili o další 4 sekundární typy - tedy celkem na 8 typů.

Oběť - Agresor - Soudce - Spasitel

 

8-archetypu.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář