Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cheerleaders - Roztleskávačky

5. 9. 2018

 

 

6d1b90dc11181d879f09018bc5c8b6bf--dallas-cowboy-cheerleaders-cowboys-football.jpgPři hledání nějakých obrázků jsem narazil i na cheerleaders, tedy po našem roztleskávačky. Zaujalo mě to a protože jsou to fakt výstavní (tedy asi pečlivě vybírané) holky, zagooglil jsem trochu víc a pak se podíval i do MéTrubky na nějaké to video. Podle četnosti výskytu i profilových medailónků jsem usoudil, že nejprestižnějším klubem, tedy vytouženou metou kariéry takové časem nejspíš (jak to v Americe dokáží) i profesionální roztleskávačky, je Dalas Cowboys.
Prostě mě to nadchlo. Protože nechodím na žádné sportovní zápasy, tak nic takového z reality neznám. A nejsem si ani úplně jistý, jestli u nás je vůbec něco takového v takovéto míře.
V Americe se to nejvíce týká am. fotbalu, což je obdoba našeho rugby. *)
Přijde mi to úžasně bazálně živočišně archetypální.
Tlupa či stádo těch nejkrásnějších a nejfertilnějších samiček svorně, jako jedna žena, přijde podpořit své muže před kláním, zápasem, lovem či bojem. Jejich pohyby jsou synchronizované, jedna nevyniká ničím nad druhou, nijak si nekonkurují, jsou v dokonalé souhře. Jejich úkolem je nabudit v mužích produkci testosteronu a adrenalinu a jasně jim předvést proč a za co vlastně jdou bojovat.
Jinými slovy, že vítěz klání bere vše. Tedy že takovéto ženy ho čekají doma, až a pokud se vrátí se štítem.
Co si budeme nalhávat: Je to vlastně samičí příslib sexu - připuštěni budou nejúspěšnější samci - vítězi. Evolučně naprosto pochopitelné - houf všech vybraných a nejluxusnějších samic nechce být přeci oplodněn nikým jiným, nechce v sobě nosit gen nikoho jiného, než vítěze - alfa samce.
A k tomu, aby se samci dali do souboje o dosažení této nejvyšší mety všechno, je potřeba jim ukázat, co je výhrou, co je čeká, když vyhrají.
A tak spoře oděné holky ukazují svá vysportovaná těla, přednosti, vitalitu a nakrucují se a usmívají, co to jde. Z těch holek srší energie, jsou živé, svižné, usměvavé. A ne vyžilé, vyhublé, zesláblé a vystresované, jako klasické missky.
Tenhle mechanismus, co jsem tu popsal, je samozřejmě nevědomý, a takhle natvrdo kdybych ho popsal jedné, či druhé straně (cheerkám či fotbalistům) - samozřejmě ho popřou. Jsme přece civilizovaní... ;-)
Jenomže pokud chceme vidět do mužsko-ženských vztahů, je potřeba si ho přiznat.
Ano, hlavní roli hraje SEX(ualita).
To je to nejzásadnější, čím je žena schopna povzbudit (až zmanipulovat) muže, to je to primární, kvůli čemu muži stojí za to stát se hrdinou.
A to je ta druhá ženská úloha, které se ale mnohé vyhýbají jak čert kříži. A preferují jen tu jedinou ženskou úlohu - Mateřství.
Jenomže druhá a neméně podstatná a vlastně primární úloha ženy je být Milenkou. Biologicky - pragmaticky to nazvu připustit nejlepšího samce, být oplodněna - tedy SEX; a vzletně básnicky to nazvu "být muži inspirací a tím hlavním důvodem k jeho heroickým činům". ... a  ...."Pak muž ženě dá všechno, co si bude přát." :)

 

O Milence a Matce více zde

 

*) (autentické vyjádření znalé osoby)
Cheerleaders jsou v USA docela adorované a je to velmi prestižní sport už na high school. Všechny dívky patří pak mezi "popular" - populární, "vyšší vrstvu" - v očích ostatních středoškoláků. Je to takový až kult osobnosti.
Bohužel  je v něm mnoho různých proudů... Často jsou cheerleaders  v té temné poloze Lilith - "tvrďačky" - Amazonky - navenek krásné a jakoby symbol ženství, ale s velikými nároky na sebe a jsou tím pádem od té pravé něžné "ženské síly" odpojené. Pod slupkou krásy a síly se skrývá citový chlad. Protože tam právě chybí to "ženské" - jemnost, zranitelnost, flexibilita mysli, nacítění se na momentální situaci, na vlastní cyklus...
On ten sport je hodně náročný a plný i emocionálních dramat. Vyžaduje rutinu, disciplínu, určitou rigiditu, veliký výkon, cíl. Je v něm hodně rivality - tedy boje... - to jsou všechno "mužské" kvality. Taky jsou třeba, ale tady jsou kultivované "nad míru".
Obecně je to obrázkem veliké soutěživosti americké společnosti s tlakem na individualitu a ocenění pro velký výkon. Někdy až bez ohledu na "lidskost a lidství". Něco v tom smyslu, že: "Je tu přece mnoho dalších (320 mil. lidí), když to nebudeš moct dělat ty, máme další "materiál".

 

Související: Konec koukání na nahá ženská těla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář