Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příčiny nevěry

3. 8. 2018

 

 


Muž (samec) s nějakou ženou potřebuje zplodit a vychovat svého následníka (ev. následníky), kterému(ým) by předal veškerý svůj majetek, moc i know-how. O ty se bude se svou legitimní a první ženou (v naší kultuře jedinou)  starat a ty bude podporovat, dokud nebudou moci převzít jeho grunt, království, firmu, řemeslo a pod. To ale neznamená, že nebude chtít (mít potřebu) s chutí rozsévat svůj gen i jinde. Tedy zasévat kukačky do cizích hnízd, neboli plodit levobočky. O takové levobočky se už stará jen z donucení společností, nebo jejich matkou. Jinak už pro něj nejsou důležití.
Žena (samice) od muže (samce) očekává dvě funkce:
1. početí JEJÍHO potomka
2. podporu ve výchově a výživě JEJÍHO potomka, vybudování hnízda pro ni a JEJÍ potomky, jeho obranu a  zajištění převážné části zdrojů obživy.
A teď přijde to hlavní: Tyto dvě funkce vůbec nemusí splnit obě naráz jeden a ten samý muž (samec)!
Pro první funkci, kterou muž zvládne v podstatě během pár minut, si musí pečlivě vybrat fyzicky zdatného, silného, urostlého, bezchybného, trochu inteligentního - prostě muže s kvalitním genem, protože takový bude i z poloviny JEJÍ potomek.
Pro druhou funkci nepotřebuje geneticky dokonalého, ani mladého muže, ale muže schopného zajistit zdroje, oplývajícího zdroji a hlavně ochotného se o tyto zdroje s ní a JEJÍMI dětmi dělit. Tedy muže "hodného", který tyto vydatné zdroje nebude odnášet mimo hnízdo a vrážet do jiných žen, či potomků jiných žen.
Ale, žena uvažuje jednoduše matematicky: Pokud je k dispozici muž, který je schopen získat 10 jednotek (jakýchkoli, lhostejno ať to počítáme na peníze, kožky, tuny potravin, nebo zlata) a nosí je jenom jí a jejím dětem, do jejího hnízda a druhý muž, který je schopen získat 100 jednotek (je 10x výkonnější), nežli ten první, ale polovinu těchto zdrojů nosí do jiného hnízda, jiné ženě a jejím dětem, je pro tuhle naší ženu stále výhodnější ten druhý výkonnější muž, i když se o něj musí dělit s jinou, protože do jejího hnízda přinese 50 obživových jednotek, tedy pořád více, nežli ten první, "věrný", monogamní ale nevýkonný.
Jak já s oblibou říkávám: Pro ženu je lepší být třeba desátou ženou Brada Pitta, nežli první a jedinou ženou Vency Joudy. Pořád jako desátá Pittová bude mít víc, než jediná Joudová. A jistě také vzpomínáte na otevřeně paralelní polygamii Davida Ratha, jehož přístup ke zdrojům byl více, než luxusní. A obě ženy byly, zdá se, náramně spokojené.
Monogamie totiž pro ženy vůbec výhodná není! A vy ženy to moc dobře tušíte. Monogamii totiž zavedli muži sami a to ryze ze sociálních a bezpečnostních důvodů. Protože při poměru pohlaví samci samice 1:1 u druhu homo (i jiných savců tyto poměry bývají jiné, př. laní je mnohem více, než jelenů), by při polygamii totiž zůstávalo příliš mnoho mužů "na ocet" (jak pářit se, tak i nechat se vydržovat by se ženám vyplatilo jen od těch nejsilnějších a nejjschopnějších mužů) a byli by tudíž stálým potenciálem násilí. Jednoduše řečeno, muži by nedělali nic jiného, než, že by spolu bojovali o přístup (nejen ke zdrojům - jak je tomu do současnosti, ale i) k ženám. A takové boje by byly ještě krvavější. A tak, aby se muži neustále nevraždili, zavedli první rovnostářství (vlastně první socialismus v dějinách ), nebo lépe řečeno: džentlmenskou dohodu - každý muž má nárok jen na jednu ženu (alespoň tedy v naší západní - anticko - křesťanské kultuře).
Tedy, protože monogamie je mužská dohoda, stačilo by vám ženám říci nevěrníkovi: "Pokud porušuješ vaše vlastní mužské zákony, které jste si vymysleli, tak se tedy postarej o nás obě. Ale ne tak, že rozdělíš svoje zdroje na půl. Ale tak, že já a naše děti budeme dostávat vše to, co jsme dostávali před tím a ta druhá (a event. vaše děti) budou dostávat to samé, co my. A ty se tedy budeš muset snažit dvojnásobně!" A uvidíte hned, jak vážně to onen nevěrník myslí s tou druhou, nebo s vámi.
Pokud je to skutečný muž a tudíž má to něco (něco, co jej přesahuje), co by chtěl předat a odkázat svým následníkům, jen tak snadno se jich nezřekne ve prospěch jiné ženy.

....

podobně k tomuto tématu Tomáš Rektor: http://www.tomasrektor.cz/prilis-tesna-kuze/

 

PS:

(listopad 2019) Parnerské důvody nevěry, jako důsledku vzájemného odcizení:
Muže: Jeho žena se po narození dětí stala 100% matkou a přestala být jeho patrnerkou (milenkou, chcete-li).
Ženy: Muž jí neprojevuje emoce, nenaslouchá jí, nevěnuje se jí a nesdílí s ní své životní zájmy.

(prosinec 2019) Psychologické důvody nevěry:
Zde řeším,
jak se sebepotvrzujeme v (zrcadle) jiných. To je i jedna z hlavních psychologických příčin nevěry: Nahonění si vlastního Ega tím, že jsem přijímaný(á) druhou (druhým), obdivovaný(á) a zbožňovaný(á). Jakoby dotyčný(á) měl(a) ve svých očích jen teprve tehdy nějakou hodnotu, když po něm(ní) touží někdo jiný.
A ocenění od vlastního partnera(ky) už se nedostává, nebo jenom málo, anebo už ho prostě dotyčný(á) zná a potřebuje něco nového... od někoho jiného... Nebo ocenit to, co vlastní partner(ka) nevidí, nebo nedoceňuje, či dokonce podceňuje...
Není tím správným řešením, že partner(ka) přitvrdí v obdivu, ... který se tak po čase stane stejně neupřímný a nucený a stejně je pak nakonec i v nové vyšší intenzitě otřepaný a nedostatečný.... - pokud dotyčný(á) zároveň nenajde sám v sobě svou vlastní sebehodnotu a sebevědomí, které nejsou závislé na žádném vnějším posuzování, hodnocení a oceňování.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář