Jdi na obsah Jdi na menu
 


Typologie Narcisů

7. 8. 2021

narciscaravag.jpgOvert - Narcis Zjevný
Určuje pravidla, kontroluje, vždy má pravdu a vždy musí být po jeho. On je nejlepší a nejdokonalejší. Pokud mu odporujete, nebo ho nějak zpochybníte, bez výčitek svědomí vás odstřelí. Většinou na šéfovských (až kmotrovských) postech.

Covert - Narcis Skrytý
Ve společnosti laskavý až altruistický. Doma sebestředný manipulující sobec. Negativistický hypochondr většinou v póze trpící oběti všech svých blízkých. On se samozřejmě obětuje jen a pouze pro jejich blaho. O tom, co všechno pro ně dělá, se ve společnosti, kde se potřebuje blýsknout, neopomene zmínit. *)

Narcis Designový
Okouzlen a zaujat svou neodolatelnou krásou, dokonalou vizáží a vybraným vkusem. Sběratel sexuálních, uměleckých, módních, designových a jiných trofejí. Potravou jsou mu obdivné vzdechy vděčných diváků a fanoušků. Často histriónská porucha.

Narcis Idealizující
Partner slavné osobnosti, na jehož slávě parazituje. K dokonalosti to dožene tehdy, když ona slavná osoba uvěří, že bez něj by to nikam nedotáhla a všechen její úspěch je vlastně jeho zásluha. Vítězství dosahuje, když ji udělá na sobě závislou a posléze oškube. 

Narcis Temný
"Když nemohu být nejlepší, budu alespoň nejhorší." Jde o to, aby si přitáhl veškerou pozornost a péči blízkých osob a tím je mohl kontrolovat. Pokud se ho budou ale snažit zachránit a (nedejbože) polepšit, bude hrubě nespolupracující. Protože, kdyby se jednou napravil, musel by se postavit na vlastní nohy a byl by odkázaný sám na sebe. A nezajímavý a tuctový. Nejvíce jich je v nápravných zařízeních a ústavech s nařízenou léčbou.

 

 

 

Článek o Narcisech

 

*) Rozšíření popisu Narcise Skrytého, neboli Inverzního. (únor 2022)
Ostentativní Mučedník, Oběť, v podstatě emoční Upír
Jeho problém je vždy větší, jeho život těžší a jeho utrpení bolavější než vaše.
Proto má nárok na váš čas, vaši pomoc, síly a prostředky. I finanční.
Absence sebereflexe, že by si snad alespoň částečně za to strašné utrpení, kterým je postižen mohl sám. Vždy za to mohou ONI, ti špatní druzí, nebo něco.
Při jednání s ním si připadáte jak slon v porcelánu, neumíte se ho "nedotknout".
Chce sice vaše rady, ale na každou má nějaké "ale" - proč to nejde.
Jeho život je nekonečná řada ran osudu a skoro jako by vás nutil se stydět, že vy jste na tom lépe.
Tímhle pocitem, že jste na tom lépe, než on, vás nutí mu pomáhat.
Máte pocit, že musíte být pro něj a přitom vůbec nechcete, ale nedokážete ho odmítnout.
Když vše zbilancujete, zjistíte, že dáváte jen vy a od něj nic nedostáváte.
Jako by vás vycucával. Pokud mu podáte pomocnou ruku, netáhnete ho nahoru, naopak, jakoby jste se do těch bažin propadali s ním.

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář