Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nemravný sen

4. 3. 2022

picassozm.jpg"Svého současného muže miluji, je mou velkou oporu, máme spolu dítě a chceme další... Ale nedávno se mi zdál sen, že jsem mu byla nevěrná se svým bývalým. Toužila jsem po něm, sváděla ho, tvrdila mu, že ho miluju, že s mým současným manželem to byl omyl. Než ale k něčemu došlo, zazvonil mu telefon a odešel. Stejně jako tenkrát mě opustil kvůli jiné ženě..."

Ve snu se k nám dostává něco, čemu se v normálním bdělém stavu bráníme, co si nechceme pustit do vědomí, protože by to rozhodilo náš vlastní sebeobraz a pokud bychom se dokonce začali chovat ve skutečnosti jako v tom snu, rozhodili bychom svůj obraz i v očích svého okolí. Přinejmenším už bychom nebyli ti "slušní".
Prostě:
Sen je královská cesta do nevědomí.
Sny poskytují náhradní uspokojení pudových přání, konfliktů či potřeb, které byly vytěsněny do nevědomí, protože byly z nějakého důvodu pro vědomí nepřijatelné.
Jistě tušíte, který klasik psychoanalýzy tohle řekl. 
Zparafrázuji (nebo možná spíš zdeformuji) ještě dalšího:
Tenhle sen potvrzuje, že ženský Animus se skládá z více mužů, které žena promítá (hledá) do jednoho reálného, na rozdíl od mužské Animy, která je jednotná (max. duální - černobílá - viz) a muž ji hledá ve všech ženách, které v realitě potkává.
Tedy ještě jinak: žena je vědomě věrnější - monogamější, než muž, ale nevědomě je podstatně promiskuitnější, jen si to vůbec nepřipustí do vědomí. 
Její vědomí a (morální) SuperEgo by něco takového (jakože její Id by si rádo vrzlo s bývalým) přece nepřipustilo. A tak se Id se svými touhami do vědomí dostane zadními vrátky - snem. 
A ona je teď v situaci, kdy shání někoho, kdo by jí pomohl v rozhořčeném morálním boji jejího SuperEga a rozumného Vědomí (Ega) proti tomu zlobivému pudovému zvířátku - raráškovi Id. A pokud možno zničit a totálně zadupat do země. Mít něco takového se přece nesluší na věrnou a milující manželku! 
Milé dámy, takováto agrese proti sama sobě, boj se sebou samotnou s touhou zničit nějakou svoji část (v tomto případě tu špinavou Děvku Id, která by chtěla přefiknout bývalého) vede ještě do horšího pekla, než je tohle vcelku malé peklíčko morálních výčitek SuperEga. Zvláště, pozvete-li ještě někoho třetího. Takovýmto vnějším arbitrem morálky a inkvizitorem bývala v minulých stoletích církev a kam to vedlo, víme (přinejmenším k neurózám).
Místo honu, boje a sebenásilí je potřeba si s tím pudovým zvířátkem sednout k jednacímu stolu a hezky se ho zeptat o co mu jde. Kde cítí křivdu, frustraci, v jaké oblasti (s nynějším manželem) strádá, co mu vlastně chybí, že naznačuje, že by se rádo vrátilo a rozdalo si to - s bývalým.

Na takovýto vnitřní dialog osobních složek (SuperEgo, rozumné Ego, pudové Id... *)) bych s chutí postavil konstelaci, aby jej dotyčná viděla zvenčí. Myslím, že by to bylo pro všechny zúčastněné velice poučné.

Jinak opět "Nihil novi sub sole". Jen další žena, která pravděpodobně zapomněla, že úlohou ženy je nebýt jen hyper výkonná Matka a hyper výkonná Sekretářka, či Služka pro všechny, ale že by taky měla být stejně hyper výkonná Milenka pro svého partnera (tedy pro toho, koho opravdu miluje).
Další žena, která zapomněla že právě ona je nositelkou a hybatelkou ženského (jinového) Erós, který by měl být stejnou protiváhou (stejné váhy a důležitosti), jakou je mužský Logos (tolik propagovaný v současném světě).
Tedy, milé dámy, vaší úlohou na tomto světě není jen být Pečovatelkami (mateřský archetyp) ať už svým dětem, či svým manželům , ani výkonnými asistentkami mužskému Logu a Raciu (tolik žádanému v současném světě), ale hlavně nositelkami lidské citové složky zvané Erós**) - tedy v překladu Láska.
A pokud, milé dámy, na poli Erotiky a obecněji v království Eróse budete přenechávat iniciativu nám mužům, zredukujeme, zracionalizujeme vám ho na pouhý Sex (mechanická záležitost - což se proklatě děje), protože přece LOGICKY (mužské království Logu) o nic víc nejde, než si vrznout a rozmnožit se.
V tomto smyslu, je Erós, milé něžné pohlaví, Váš. Erós je to, o co vy se v manželství máte starat, stejně jako muž se stará o Logos.
Když na to zapomenete, sen vám rád připomene to, co vám chybí, co zanedbáváte.

 

 

*) Id - pudové zvířátko v nás, naše tělesné potřeby a instinkty (hlavně žrát, dřív než budu sežrán a šukat, abych se co nejvíc rozmnožil) tedy fungující nevědomě a instinktivně, projevující se ve snech a při emočních výbuších (ukřivdění, nasrání, sex, vášeň, touha...)
Ego - vědomá složka, hodně se kryje s rozumem (raciem, logem), to o čem v normální řeči mluvím jako o "já". ("já jsem přece rozumný")
SuperEgo - vnitřní soudce, vnitřní rodič či učitel se zdviženým ukazováčkem, mravokárce, cenzor, "morální zákon v nás", souhrn převzatých sociálních pravidel, ten který nám ve vnitřním dialogu zakazuje dělat to, k čemu nás nabádá Id. Vědomý jen částečně. Mnohdy si ani plně neuvědomujeme, kdy a kde všude nám svazuje ruce... 
Tyto tři složky jsou Freudovým systémem osobnosti.

**) Erós ve svém původním (řeckém) významu slova zdaleka neznamená jen Erotično, natož pak pouhý Sex. I když i to a ten jsou jeho součástí, ale zdaleka ne jedinou.

 

 

 

Související:

Milenka a Matka

Unavený Erós

Paradox ženského orgasmu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář